Základní informace
Dorty peču individuálně na zakázku vždy po domluvě se zákazníkem
Skladba dortu
Obecné
Primárně používám špaldovou hladkou a špaldovou celozrnnou mouku. Špaldová
mouka je lépe stravitelná (díky většímu obsahu vlákniny).
Ceny dortu jsou individuální podle použitých surovin, náročnosti zdobení, modelací a dalších doplňků - čerstvé květiny, zápich na objednávku apod.
Korpusy
- piškotový vanilkový
- piškotový kakaový
- extra čoko
- ořechový
- makový
- red velvet
- mrkvový
Krémy
Základní krém je smetanový (mascarpone se šlehačkou). Lze přidat:
- zakysaná smetana
- cream cheese
- tvaroh
- jogurt
Ovoce
- jahody
- maliny
- lesní směs
- borůvky
- višně
- ostružiny
- mango
- jablka se skořicí
- hrušky s hřebíčkem
Jiné příchutě
- čokoláda (tmavá, bílá)
- stracciatella
- karamel
- pistácie
- griliáš
- káva + amaretto
- lemon curd
- mango
- maracuja
Velikost dortu = počet porcí
- průměr 15cm = 8-10P
- průměr 17cm = 10-15P
- průměr 20cm = 15-20P
- průměr 22cm = 20-25P
- Toto jsou nejčastější velikosti jednopatrových dortů. Větší nebo patrové řešíme individuálně.
Na povrchu dortu je nejčastěji bílkovo-máslový krém (je pevný a lze na něj dát fondánové ozdoby). Případně potah fondánem nebo smetanový krém - u lehkých ovocných dortíků. Vždy záleží na typu dortu a domluvě.
Oblíbené kombinace
- vanilkový korpus + malinový/jahodový krém
- vanilkový korpus + mangový krém + mango
- vanilkový korpus + smetanový krém + jahody a lemon curd
- kakaový korpus + čokoládový krém + maliny
- extra čoko korpus + čokoládová ganache + čokoládový krém
Kombinace korpusů a krémů pro inspiraci viz kavárenské dorty https://www.sladkeplynuti.cz/ostatni/
